Igår var det en fuktig dag, på mer än ett sätt. Utöver väldigt fuktig luft utomhus har vi även diskuterat fukt i grunden. Vi hade en ”fläkt-/fuktgubbe” på besök. Vi (eller återigen mest Magnus) har funderat på det här med fukt i grunden och om det kanske inte vore bäst att ha en avfuktare i grunden för säkerhets skull. Och det låter ju mycket klokt. Det är ju inte så att en längtar efter att bryta upp golven inom de närmsta hundra åren igen!

Under året som gått så har Magnus läst en hel om gamla hus och allt som hör till det och hittat en firma i Småland som verkar duktiga på det här med fukt och sanering av det. I alla fall så var han på plats igår för att kika hur det såg ut, och han tyckte väl också att det var en bra idé med avfuktningssystem. Det blir, som jag förstått det, rör som går i grunden, ovanpå plasten men under blindbotten till en avfuktare i matkällaren som skickar ut fukten. Han rekommenderade också att ha markisolering (tänk många långa och stora liggunderlag) för att få ännu lite bättre effekt.

Nu återstår att avgöra om syllarna skall lagas innan eller efter vi plastar botten. Snickaren tyckte nog att de kunde göra det efter medan fuktkillen nog tyckte det skulle göras innan. Det som skall göras näst är alltså att laga syllar, lägga markisolering, plasta grunden, fylla ut med makadam. Samt täta stenfoten. För skall en ha ett avfuktningssystem måste grunden vara helt tät.

Han nämnde också att en egentligen inte skall öppna upp golven så som vi gjort och låta det vara öppet så länge som vi har haft det eftersom det flyger omkring mögelsporer från marken i huset då. Han sade att det var tur att virket var så gammalt och av god kvalitet, annars hade det börjat mögla på timret efter bara någon vecka. Då blir en ju lite orolig. Mögel är ju inget en vill ha i huset. Och en ser ju inte sporerna, så det känns som att om det skulle börja växa så är det redan försent. Och vad gör en åt det? Men nu är det ju som det är, bara att hoppas att vi inte förstört något.

I köket står den gamla vedspisen kvar också. Den är ett litet aber. Hur flyttar en typ 100-200 kg ner en halvmeter, sedan bort fyra fem meter, sedan upp en halvmeter igen? Det är ju inte så att en lyfter den under ena armen direkt. Särskilt inte med två halvkassa ryggar (min är ju allmänt svag och känslig, och Magnus har fortfarande känningar efter en full säck sågspån för någon månad sedan.) Vi har sagt åt pappa att inte röra den, men han hade såklart varit där och pillat lite grann. Än stod den kvar på sin plats i alla fall. Mamma, säg åt honom att inte röra den! 🙂

Magnus har också beställt grus och makadam inför helgens grävarbete, till och med lokalt från Tranemo.

För övrigt så har vi lyckats slarva bort en uppsättning ritningar. Hur kan en rulle med A0-papper gå upp i rök? De är ju för tusan längre än lilla A. (Jag undrar om Magnus verkligen skrev ut så många exemplar som han tror…) Kanske är det hustomtar som är i farten och gömmer saker för oss?