Nästan lika fort som vi själva satte igång i somras kom arbetet igång igen efter en vinter då inte mycket hänt. Det sista vi gjorde i november var att avsluta dräneringen. Och med tanke på vädret denna hösten och vintern kan vi nog vara glada att vi gjorde det i höstas, innan det mesta regnandet. Det verkar inte ha kommit i något vatten i huset i alla fall nu i vinter, riktigt skönt! Däremot hade det blivit en del mögel på tapeten i kökstaket. (Japp, det satt tapet i taket som vi inte tagit bort.)

Men när dräneringen var klar var vi själva ganska dränerade. På kraft och ork. Magnus lade många timmar och mycket slit under hösten. Så vi behövde en liten paus. Och sen var det inte så mycket att göra i väntan på snickarna. Utöver att täta grunden. Vi införskaffade lerbruk och strö för att täta stenfoten. Men det skall göras när det är frostfritt, så det var ju inte riktigt läge att köra igång med det i november.

Men åter till den ”hastiga” starten. Vi hörde inget av snickaren på hela hösten, men kring lucia ringde han och meddelade att de vill sätta igång efter jul. Välkomna! sade vi, och i mellandagarna ”städade” Magnus lite på andra våning och ställde iordning lite utemöbler i ett av rummen och hämtade micro från Skillerås, så att de kan ha någonstans att äta och pausa. Vi har även fixat en toalett till dem (modell lyxig bajamaja med värme och lyse).

I onsdags var vi och mötte upp alla snickarna på Bollebo för att träffas och visa runt och gå igenom vad som skall göras. I första skedet handlar det om att laga syllen där den är dålig, gjuta och lägga golvbjälklag. Nu under vintern har vi inte kunnat låsa ytterdörren då den svällt av all fukt, så Magnus fick plocka bort panelen på den för att det skall gå att låsa, det fixade han i onsdags också.

Idag har vi varit i Mossebo också, och Magnus och pappa har städat en del efter snickarna. Vi vill ju ha så lite skräp som möjligt på marken eftersom det skall plastas sedan och då skall det inte vara något organiskt material. Det blir ju en del när de sågar… Hittills har de lagat syllen på några ställen, gjutit några fundament till att lägga bjälkarna på.