Jag drömde lite idag om ett murat växthus i framtiden och då sade Magnus att om vi ror det här projektet iland så klarar vi vad som helst framöver och ett växthus blir inga problem.

Det är tur att man inte hela tiden tänker på hur mycket vi tagit oss an, och framför allt är det nog tur att vi inte vet hur mycket jobb som väntar oss, för då hade vi nog aldrig vågat. Även om vi skall ta hjälp av snickare och andra hantverkare framöver är det ju otroligt mycket jobb, och så mycket vi kan göra själva är ju bra. Eller vi och vi, i ärlighetens namn så är det ju faktiskt mest Magnus som arbetar. Och mäter, ritar och planerar. Jag bidrar inte så mycket mer än att bära just nu. Och plocka ner lite masonit och elledningar. Kontakter och lysknappar har jag lärt mig hur man monterar ner :). Lite har jag förstås hjälpt till, men jag är oftast lite för svag och några centimeter för kort. Och okunnig. Men mest bara ovan tror jag. Ge mig ett tag till så kanske det blir något av mig också!

Just nu går funderingarna mycket kring om vi skall gjuta botten eller inte. Alternativet är att lägga plast i botten och sedan bygga upp det som det var innan, med blindbotten, isolering och golv. Det mest byggnadsvårdsmässiga är ju att försöka återställa, och det är väl också det minst kostsamma, men gjuten platta är väl lite säkrare. Nu lutar det mest åt att ha kvar bjälklag och ev. bara gjuta på något ställe.

Andra funderingar är hur bra syllarna egentligen är och hur mycket som behöver repareras eller bytas ut, på vissa ställen är det ganska murket, och köksväggen verkar bara vila på stenar på vissa ställen. Antar att det inte är helt enkelt att byta ut det som hela huset vilar på.

Vi tvekar också lite på våra ursprungsplaner för köket, och är lite rädda för att det blir för mörkt att ha det så som vi tänkt. Vi planerade ju från början att ha det där det står idag och att dra ut det mot vägen till, men funderar på om det blir bättre att vända på det och utnyttja gamla tv-rummet till kök också. Men då tappar vi ett rum där vi hade tänkt ha matsal. Och det vill vi ju ha. Samtidigt som vi vill ha ett stort kök där det finns plats att sitta. Det är verkligen något vi saknar i vårt kök nu. Det finns en köksö, men bara plats för två sittande personer. Den tredje får sitta på en pall och kommer inte riktigt intill bordet. Och någon fjärde får inte plats. Idag (häromdagen faktiskt eftersom detta inte blev publicerat när det skulle) när det var mulet så var det ganska mörkt i köket, samtidigt måste man ju tänka på att själva grundfärgen i rummet inte kommer att vara så mörkt som det är nu, det skall ju vara betydligt ljusare väggar och inredning.

Vi funderar också lite på hur sovrummen skall fördelas. Det är två stora och ett litet. Det lilla är för litet för oss vuxna, så någon av barnen måste ta det. VI får hoppas att de inte tycker det blir orättvis i framtiden.

Det var några av funderingarna just nu, många mer snurrar i huvudet och fler lär det bli framöver.