När vi åkte till Bollebo i går förmiddag var det med planer på att knacka ner murbruk, sten och tegel kring de två eldstäderna som skall göras om. Men när vi kom fram var de redan borta. Kära pappa hade redan varit i farten under veckan. (Tur han är pensionär, den där pappan!) Både i vardagsrummet nere och sovrummet uppe var det nu inget kvar av de gamla spisarna. Tegelstenarna var dessutom snyggt staplade i ett hörn i magasinet.

Nu såg en också att den vackra murstocken går in i vårt blivande sovrum. En liten bit ut, kanske decimeter max ut i rummet, med en halvmeter eller så i bredd och läckert svängd.

Istället för eldstäderna tog vi itu med golvet i sovrummet. Medan Magnus bröt upp de sista bräderna skyfflade jag sågspån och tog upp pappen i botten. I flera av rummen har de använt gamla tapeter för att täta så att inte sågspånet rinner ner till undervåningen.

På eftermiddagen gick dammsugaren varm när vi skulle få upp det sista. Det är skönt ändå att pappa har en stor dammsugare, annars hade vi nog aldrig blivit klara. Tyvärr sätter den igen ganska lätt eftersom det inte bara är sågspån utan även lite hyvelspån och små träbitar, så en får ofta rensa slangen.

Vi har ju hittat många saker i golven. Igår hittade jag ytterligare något märkligt, (utöver ytterligare ett musbo), någon form av hantverk/dekoration. På gammal tapet har någon klistrat fast löv och nötter eller något liknande och lackat(?) ovanpå. Det ser även ut som sågspån eller smulad kork som bakgrund, och runt om har någon limmat grankottsfjäll. En kan ju inte låta bli att undra vad det är, hur gammalt det är och var det har suttit?

Läcker dekoration (klicka för större)

När spisen försvann syntes också något märkligt, en järnstång som gick ut från murstocken och ner i golvet, som om det vore förankrat däri på något vis. Riktigt snyggt där de ”knutit” ihop stången från murstocken med stången från golvet. (Naturligtvis glömde jag fota den.)

I lördags hade vi också besök av snickaren och den tilltänkte rörmokaren. Magnus gick igenom våra planer för vatten, värme och avlopp för att stämma av så att vi inte har planerat något alldeles tokigt. På det stora hela verkade det som att vi (som vanligt mest Magnus) tänkt rätt, och våra planer skulle vara genomförbara.

För övrigt börjar det bli ganska kallt inne i huset nu. När solen skiner och det inte blåser är det nog varmare ute än inne. Det var uppfriskande att byta om till arbetskläderna som hängt där sen senast….

Kall utsikt från ”omklädningsrummet”.