I år har vi fått väldigt mycket krusbär. Först tänkte jag låta bil dem eftersom jag nu kommer ihåg hur besvärligt det är, och hur spruckna fingrar och rivna armar jag får, men det är ju synd att låta dem förfaras.

Vi (eller rättare sagt Magnus) plockade i alla fall av en del, och det blev två olika sorters marmelader. Det är första gången jag gör marmelad, men det gick ju smidigt. En grön med myntasmak som kommer passa fint till några goda ostar på ost- och vinkvällar i höst. Jag gjorde också en röd marmelad med vanilj och citron som passar bättre som frukostmarmelad tror jag. Både söt och syrlig på samma gång.

Grundrecept

  • 700 g krusbär (gröna eller röda)
  • 600 g syltsocker
  • 4 msk vatten
  • ev. smaksättning

Röd krusbärsmarmelad med vanilj och citron

  • 0,5-1 tsk vaniljpulver
  • rivet skal från en halv citron
  • ca 2 tsk saft från pressad citron

Grön krusbärsmarmelad med mynta

  • Blad från 5-7 kvistar färsk mynta, finhackade

 

Gör såhär:

  1. Skölj och snoppa krusbären. Lägg i en kastrull, häll på vattnet och koka upp i en minut.
  2. Mixa dem därefter med stavmixer eller krossa med potatisstomp el. dyl. och tillsätt syltsockret. Koka upp och låt koka kraftigt 7-8 minuter.
  3. Tillsätt smaksättning.
  4. Ställ kastrullen åt sidan och skumma av marmeladen med en sked. Låt svalna något.
  5. Häll upp i heta och väl rengjorda glasburkar.

Förvaras kallt.