Även denna helgen har gått i rivningens tecken. Fredag var vi såklart lediga från husarbete, men på midsommardagens morgon var vi en av ganska få bilar ute på vägarna på väg till Mossebo.

Pappa hade även hunnit med lite arbete i veckan och skyfflat ut nästan all betong och makadam från gamla torkrummet.

I lördags körde Magnus och hans pappa, idag var det Magnus, jag och min pappa. De här dagarna har vi hunnit med att få ner väggarna i både gamla tv-rummet och gamla matsalen, samt tagit upp golvet i gamla tv-rummet. Även väggarna i gamla matsalen bestod av stockar, även om ena innerväggen bara verkade vara av gammalt plank.

(Klicka för större)

En spännande upptäckt var att dåtidens spackel tydligen bestod av stickor som man egentligen använde till sticketak. Det verkar som man har spikat upp lite sådana stickor för att jämna ut ojämnheter på väggen. Det ser nästan ut som ett konstverk.

Spik kan inte ha varit en bristvara förr, och inte särskilt dyrt heller, för allt är spikat med väldigt många (och långa) spik. Det gör att väggskivorna sitter fast rejält ordentligt och känns ibland tämligen hopplöst att få loss. Hittills har vi inte kommit på något bättre sätt än med kofot. Man kan ju alltid hoppas på att det inte är så mycket mer tretex på väggarna. (Som om det kommer hända…)

Golvet i dessa två rum är slipat av tidigare hyresgäster, och ser därför modernare ut. Planken är också smalare än i övriga rum. Jag trodde att det var nyare golv, men Magnus är inte så säker på det. Kanske skulle det kunna vara så att de har lagt in ett smalare golv för att det skulle vara ett finare golv, om man nu tänker att det varit ”finrum” även förr. Under golvet i gamla tv-rummet var det även annan isolering. Inte jord, mossa och torv, utan helt vanligt sågspån. Torrt som krut var det när Magnus och Ulf skyfflade upp det.

En hel del sågspån att skyffla upp.

Det verkar ha varit några renoveringar under tidens gång, man kan se tydliga spår av var fönster och dörrar suttit innan. Det finns också många lager tapet, där de nästan bara blir snyggare och snyggare ju längre bak man kommer. Tyvärr kan man inte se några stora bitar, det är mest småbitar som syns.

Tapetmönster från svunna tider. 

Förr så isolerade man tydligen med tjärat lin, något vi hittade i väggarna på sina ställen. När all den hemska tretexen försvann kunde man känna den goda tjärlukten!

img_5713.jpg

Härlig doft av tjära!

En hel har det blivit att bära, särskilt tretexen som blir i så pyttesmå bitar. Får man loss större bitar än 15×15 cm jublar man. Vi misstänker att även innertaken är i någon form av tretex, jag fasar lite för när det ska ner, även om jag verkligen inte bidragit särskilt mycket till att få ner väggarna.

IMG_5730

Skräphögen växer. Undrar om vi klarar oss med en container?