(Om en är lite känslig kanske en inte skall titta jättenoga på vissa av bilderna.)

Vi har ju gjort en hel del oväntade fynd i huset, främst i golven. Det började lite lätt med en gammal dammvippa/sopborste (läs ett gäng hopbundna kvistar), men vi har även hittat delar av skor, benrester, tidningar, spiklåda (tom), ett och annat musbo, en lie (bara bladet) och en brännvinsflaska (även den dessvärre tom).

Men idag gjorde vi nog det bästa fyndet hittills. Men ni behöver inte vara oroliga, som rubriken antyder var det faktiskt ingen hund, men väl något som nog skulle kunna ta en hund av daga. I golvet i sovrummet mot vägen låg en yxa! En jättefin sådan. Visst, den skulle behöva sig en ordentlig slipning, men i övrigt såg den ut att vara i mycket gott skick. Pappa trodde det var en skrädyxa som användes för att yxa till stockarna. Denna var ganska liten, så troligen var det någon en använde bara för att putsa till stockarna. Alltså, en kan ju inte bara glömma en yxa i ett golv, den måste ju vara lagd där av en anledning. Mamma trodde att det var för att hålla oknytt borta. Det låter ju rimligt, men nog måste det väl funnits något mindre värdefullt än en yxa att offra?

Igår började Magnus bryta upp golvet i ena sovrummet på andra våning, och hittade en hög med tyg bland sågspånen. Först trodde vi att det var ett musbo, men sedan såg vi hur stora tygbitar det var, och tänkte att det kanske också var något symboliskt en lade dit. Eller använde som utfyllnad. Men sedan idag ändrade vi oss igen. Pappa hittade den som bott i tyghögen. Ingen hund här heller, tack och lov, Men väl ett skelett av av en råtta. Hur tusan kan en råtta flytta en hel kökshandduk? Den var ju trots allt inte superduperstor, även om käken och tänderna inte direkt gick av för hackor. En kommer ju att tänka på Tjoffsan.

Hus-i-huset och tidigare inneboende

I helgen har vi mest varit på övervåningen. I sovrummet mot vägen är nu tak och väggar borta, det fortsatte Magnus med från förra veckan, samt en del av golvet. Men vi blev lite osäkra på hur vi skall göra med golvet där eftersom det står en kakelugn på den. Det är ju inget en flyttar lite på och sedan ställer tillbaka om en säger så. Även i andra stora sovrummet är tak och väggar nere, det har vi ägnat åt oss idag. Även där tog Magnus upp en del av golvet. Tills vi kom till den eldstaden. I golven verkar det i alla fall mest vara sågspån och lite flis som isolering, så det är ju skönt att det inte är någon jord, det hade blivit tungt att bära ner för den branta trappan.

Nytt rum, nya tapeter!

Här börjar jag så smått bli ”lite lätt irriterad” på tretexskivorna varpå Magnus frågar om han skall hjälpa till. ”Neeej!” (Att jag gav upp tre minuter senare behöver vi ju inte tala högt om… Men då hade jag tagit ner en hel vägg.) 

Ett annat häftigt fynd vi gjorde idag var en av plankorna på en av innerväggarna. Hela 40 cm bred var den. Det måste ju varit en många hundra år gammal tall! Jo, tall var det, det kunde pappa bestämt se på att kvisten var lite rödare.

Idag när jag klättrade nerför trappan så undrade jag lite i mitt stilla sinne hur farmor kunde klara av den trappan när hon bodde där, hon var ju gammal! Tills jag nu insåg att hon ju var yngre än vad pappa är nu när hon bodde där. Och pappa klarar ju trappan galant! Visserligen kanske lite piggare än farmor, men när hon var frisk var det nog spring i henne också.

Nu har vi påbörjat rivningen i det sista rummet, lilla sovrummet. Även om en hel del återstår i många rum så känns det i alla fall gott att ha påbörjat alla rum. Magnus började även riva på en av kattvindarna. Några kattvindar skall vi ha kvar, en liten bit skall bli toalett, men någon eller några skall vi öppna upp för att få större sovrum. Tyvärr upptäckte vi tretex i taket på det sista rummet. Just nu finns det inte många material jag ogillar mer än tretex, framför allt när det är spikat med knapp fem centimeters mellanrum.

Pappa hade som vanligt varit idog i veckan och lyft mer golv i lagret och börjat gräva ur där. Där är det mycket mer sten än i övriga huset, om än lite mindre stenar. Kanske har de bara kastat upp dem när de gjorde matkällaren?

Dessutom hade han och Urban gått loss på de större stenarna med kilar, vilket tydligen gick riktigt bra. De allra flesta gick sönder lätt. Några stora bitar blev det kvar, så de borrade de i helgen. (Jag vet en som tyckte det var roligt att borra, så nu är jag lite rädd att det står en stenborr i förrådet hemma nästa gång jag går ner 🙂 )

En smula dammigt blir det är stenborren är igång. 

Sedan hade han och mamma städat upp lite efter oss förra helgen också. All sten var utburen, brädhögen borta och ett berg med tretex var nerburet också.

Förra helgens lilla avfallshög.

Och så traditionsenligt, en bild på skräphögen, fast detta var igår, så idag har vi fyllt den lite till…