Bollebo

Vår husdröm. Från förfallet hus till fantastiskt hem.

Två gömda (och glömda?) gamla gubbar

Nej, det är varken sambon eller pappan som grävt ner sig och försvunnit, häng med så får du snart veta mer!

Så är ännu en helg i huset avklarad. Magnus kramade ut det sista av semestern med en kortare arbetsvecka och vi tog en långhelg i Skillerås. Men nu börjar det bli väldigt mörkt om kvällarna och kallt när man behöver besöka dasset på kvällar och morgnar, så vi får se om det blir någon mer helg.

I helgen har Magnus och pappa (jag tog rivningsledigt) rivit väggarna i lagerdelen, pappa hade redan tagit itu med innertaket där. Vilken takhöjd det blev plötsligt! Det kan bli riktigt snyggt om man kan behålla lite takhöjd därinne, även om det bara skall vara tvättstuga, teknikrum och groventré. De tog även itu med en del av golvet och pappa började gräva. Det lär vi nog få fortsätta med länge! Det verkar vara mycket jord och stenar där. Det var en annan jord däri också, lite fuktigare, men bjälklaget verkar i alla fall inte ha tagit skada.

Tyvärr fick jag göra avkall på de platsbyggda hyllorna och skåpen som varit där. Ibland måste man offra saker även om det är charmigt. Det måste ju fungera för oss att bo där. Men vi har i alla fall sparat dörrarna med handtagen så man kanske kan återanvända dem någonstans. Det vore ju kul att ha kvar lite av det gamla Bollebo också.

En av golvplankorna i lagret var signerad på undersidan:

”Inlagt år 1875” och signaturen ”IAS” och lite längre bort ”Anders Isaksson”. På en annan planka står 8/11 och året 1875 stort och två andra årtal lite mindre. Det är lite svårtytt, men skulle kunna vara både 1874 och 1879. Anders Isaksson verkar enligt Mosseboboken vara född i Passjö men bott länge på Grimsåstorp. Så mycket mer om honom vet vi inte. Men det är ju lite märkligt att plankan är inlagd innan huset byggdes. För vi vet ju att huset är byggt 1895. Visserligen verkar huset enligt våra efterforskningar vara flyttat en gång, från Hällhult, så det mest troliga är att det är en återanvänd planka därifrån eller från någon annanstans.

Det är ju himla bra att ha Mosseboboken att titta i, det är ju lite roligt att hitta dessa gamla namn även där och få reda på lite mer.

På övervåningen har Magnus börjat med det ena sovrummet, och tagit ner innertaket som var pappspänt, så det var nog det enklaste taket hittills att få ner. Han har även tagit ner tapeteter och tretex på väggarna det mesta av golvet. Först låg en plastmatta, sedan en linoelummatta och därunder masonit, lumppapp och en del tidningar. Många lager. Där återstår alltså att ta upp golvplankorna och se vad som kan döljas däri. Kan man gissa på mossa och torv? Förhoppningsvis inte några musbon i alla fall. I ytterväggen i lagret fanns det ett rejält stort musbo. Kanske inte så konstigt att det alltid luktat på ett visst sätt där?

På övervåningen hittade vi en planka på väggen till kattvinden som var märkt med Janne Johansson och datumet 27/9 1911. Samt något som ser ut som Ljushult, men efter efterforskningar i Mosseboboken ser vi att det fanns en Janne Johansson i Kvihult som levde under den tiden. Lite oklart dock hur plankan hamnat på Bollebo. Men 1911 verkar de alltså ha satt igen kattvindarna och gjort rummen mindre.

Ytterligare några tapetfynd gjorda, och framför allt en alldeles horribel golvmatta.

Idag var även Urban på besök med sin stenborr igen. När vi grävde ur på nedervåningen blev det några stora stenar kvar som de inte rådde på. Planen var att borra hål och antingen sätta kilar i för att spräcka dem eller ”spränga” dem i mindre bitar med snigeldynamit. Några av stenarna räckte att slå på slägga med när de var borrade. Men några blev kvar. Och det lät som att de var sugna på att testa både med kilar och snigeldynamit. Bara för sakens skull, och för att det är roligt tror jag.  Allt går att göra till en materialsport, renovering inte minst!

Vi var såklart även och tittade på Triss i brott på Stommen som pappa var med och spelade i. Vi pratade med några nuvarande och föredetta Mossebobor, så kul att det är många som verkar tycka vårt projekt är spännande och roligt att ni vill läsa här!

Föregående

Marmeladkok

Nästa

Hemmagjord smörgåsgurka

  1. Gudrun

    Så läckert🙏🏻Älskar sådana här inlägg med gamla anor… glöm inte att rista in era namn och årtal innan locket läggs på🤓😉

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén