29 och 30 juli

Igår och idag har vi fortsatt med att såga golvbjälklag, gräva ut golv och ta ner panel . Medan Magnus och pappa har slitit med spadar och skyfflar har jag brottats med kofot och bräckjärn.

Nu har de grävt sig ner så långt de tror behövs i gamla tv-rummet, köket och kontoret.  En hel del stora stenar har de också stött på, några har de fått upp med spett, men några får vi nog försöka få väck på annat vis. Men mest har det varit jord. Totalt hittills har det blivit 12 lass med jord och sten som pappa kört iväg med fyrhjulingen. Tur att det bara är jord och kan återvinnas i naturen. Och tur att vi har en fyrhjuling med släp tillgängligt. Och en pappa som kan köra den. Ja, han gör ju ofantligt mycket mer än det. Jag och Magnus sade just idag att vi har tur som får extrahjälp, utan mina föräldrar hade vi inte ens kommit halvvägs. Förhoppningsvis blir det lite mindre att göra för oss när vi rivit lite mer och snickarna kan ta vid. För nu börjar vi nog bli rätt slitna allihop efter allt grävande och brytande.

Utöver skorna som jag skrev om häromdagen har de även hittat en gammal spiklåda med spik av ”Första sort.” och en liten fin glasflaska i jorden när de grävt.

Bakom pärlspontspanelen i affärslokalen satt en jättevacker medaljongtapet med en bård upptill. Konstigt att ha så fin tapet i en affärslokal tycker jag, men det kanske det har varit en gång i tiden. Undrar när panelen sattes dit?

Magnus har även plockat ner panel efter mig, det jag inte nådde eller rådde på. Sedan började han också plocka ner plankorna i innerväggen mellan affärslokalen och köket, för den skall ju ändå ner. Däri fanns det isolering i form av mossa. Men inte bara mossa, utan Magnus hittade också några minihem för små fyrfota ovänner, så nu känns det som att vi vill plocka ner de innerväggar som är av plank, för det känns ju inte jättemysigt med musbon i väggarna.  Det är ju inte så många väggar på nedervåningen som är av plank, de flesta är timmerväggar.

I hallen hittade vi ytterligare en tapet bakom pärlsponten. Det är många olika lager med tapeter. Gemensamt för nästan alla är att de är ganska murriga och mörka i färgerna. Inte alls så ljust och skirt som en tänker sig att det var kring sekelskiftet. Jag tänker i alla fall lite Madicken-stil, men det här känns mörkare. Det skulle såklart vara roligt att återskapa tapeterna, men det blir alldeles för mörkt för att jag skall trivas tror jag. Jag skall försöka spara några tapeter och se om en kan hitta på något med det. Vissa av tapeterna har redan åkt i containern dock. Men brandgula vävtapeter från 1990-talet kanske inte är så roligt att spara. 🙂