I vanlig ordning hade pappa varit i farten denna vecka också, nu hade han skottat ur all makadam och grus/jord ur gamla badrum och tvättrum. Så bra vi har det, det är inte i många hus det händer saker när man inte är där!

Rent och fint

Magnus tog itu med att ta ned taket i gamla matsalen. Ännu mer tretexskivkor! Men dessa verkade lite lättare att få ner än de på väggarna i alla fall. Under (eller egentligen över då) skivorna var det plankor. Lite glest på sina håll så en del sågspån och annat bôs trillade ner, bland annat muslortar. Det verkar dessutom ha suttit något spännpappstak någon gång, små remsor med spikar ungefär varannan centimeter skvallrar om det. Hoppas vi inte behöver dra ur alla de spikarna.

Tak

När Magnus var klar med taket gav han sig på golvet. Tyvärr gick alla golvplank sönder när han tog upp dem då de var så hårt spikade. Vi tror att detta golvet är nyare än de andra. Dels för att det satt hårdare, och att sågspånen såg nyare ut. Och istället för gamla timmerstockar var det modernare reglar under golvet. Men mest för att när Magnus grävde lite i sågspånen så hittade vi några gamla veckotidningar. Tyvärr hade ingen av tidningarna framsida så exakt årtal kunde vi inte se, men en ung drottning Elisabeth hintar om tidigt 1950-tal. Men märkligt ändå att av fyra hittade tidningar så saknade alla omslag, men var i övrigt i gott skick, förutom några hungriga möss som varit framme.

Golv och sågspån.

Jag och pappa började i hallen. Efter att ha forslat ut den lösa garderoberna (hur ofta kör en garderob på skottkärra?) drog vi upp heltäckningsmattan och masoniten på golvet. Den var delvis fint gammalt golv och delvis nyare och rakare plank. Pappa gav sig på garderoben i hallen och den var inget fuskbygge direkt. Rejäla bräder med ordentliga spikar. Men därinne kunde man se vad vi tror är original-taklisten. Lite pärlspont i hallen, men någonstans genom tiderna har de nog renoverat på den.

Mer gamla tapeter

Sågspånsfynd

Och tidningsomslagen då, vad hände med dem? Jo, enligt båda mina föräldrar (som ju både har affärsbakgrund) var det tydligen så förr att en bara returnerade omslagen på de osålda tidningarna istället för att skicka allt i retur. Hur smart det var kan en fundera över, måste varit många som kunde läsa gratis tidningar på den tiden.