Så var det dags för ännu en snabbvisit i Mossebo i går, denna gången med snickaren och den tilltänkta muraren för att gå igenom och stämma av murstock och eldstäder.

Vi vet ju sedan innan då sotaren gjorde inspektion att det är trångt i murstocken och inte plats för så många rör som vi egentligen skulle vilja ha.

Vi skulle ju vilja ha eldstäder på alla de ställen där en ser att det har varit, alltså en järnspis i köket (samt fläkt där), en kamin el. dyl. i matsalen, en i kontoret, kakelugnen på ovanvåningen och den eldstad som är i andra sovrummet.

Sedan var ju även frågan hur vi skulle göra med de båda eldstäderna på ovanvåningen eftersom de står på golvet som vi ska ta upp.

Efter gårdagen klarnade det mesta. Muraren sade att det nog skulle gå att göra som vi ville, om en drog fläkten bredvid murstocken och upp på taket och ut i ett eget hål. (Här skulle en fackmänniska benämnt det på något fint sätt, men ni får stå ut med min förenkling.)

Eldstaden i vårt sovrum skulle en också kunna dra jämte på något vis, så en kan göra det när en vill. Det här med eldstad i sovrum verkade de båda herrarna (inte min då) lite oförstående till. Men det är väl mest för inredningens skull en vill ha kaminer och ugnar i rummen, de har vi väl inte tänkt att värma upp med, men det är ju så mysigt. Tanken på att tända en brasa en sen vinterkväll och ligga och läsa en bok i sängen, eller ha en långfrukost en ruskig hösthelg i matsalen är härlig! Men troligen blir det väl som både snickaren och muraren skojade om, så fort en tänder i eldstaden så blir det så varmt att det inte går att vara där.

Kontentan av gårdagen är i alla fall att muraren ska ”skicka dit en kille” som ska plocka ner kakelugnen och märka upp den ordentligt så den blir lätt att sätta upp igen framöver. Då kan vi fortsätta med golvet i det rummet. I det andra rummet skall vi knacka ner den befintliga eldstaden då den är ganska klumpig och inte direkt vacker just nu. Kanske satsar vi istället på en liten järnkamin eller något framöver. Så då kan vi fortsätta med golvet där också.

Även i blivande matsalen skall den insatskaminen plockas bort och det som är murat knackas ner. Och så måste vi på något sätt få ut spisen i köket. För den har vi inte tänkt att ha kvar, dels då den tar väldigt mycket plats, men också för att den är sönderbränd.

Murstockarna skall också knackas rena och putsats upp då vi vill ha dem synliga, men det låter vi fackmännen göra framöver, då det inte var helt trivialt.

Så nu har vi lite arbete framför oss igen! På lördag skall även den tilltänkta rörmokaren komma och titta och se om våra planer kring det håller.

Under en av mina matstunder med lilla A hörde jag också att Magnus och pappa diskuterade om vi kanske inte behövde containern mer då det ju faktiskt inte är så mycket mer som skall rivas. Det är ju ett gott tecken på att vi är en bra bit på väg! Det som skall rivas mer är ju golven uppe och de skall vi ju spara, och sedan blir det ju en hel del sten och murbruk, men det får inte läggas i den containern. Tegelstenarna, om det är några sådana kanske vi kan spara till vårt framtida växthus! (Ni vet det där vi skall bygga när huset är klart. Om sisådär 20 år eller så…)

Stora A har börjat tröttna lite på att lyssna på Pippi och Bullerbyboken under våra bilfärder, så igår blev det rimlek i bilen. Något som visade sig knyta an väl, för vad rimmar väl på hus? Jo, mycket riktigt.. Mitt på golvet i ett av sovrummen uppe låg en liten mus som trillat av pinn (kanske inte så konstigt då det ligger en kartong utspillt råttgift en meter bort). Jag tjoade och hoppade till, men de andra reagerade inte nämnvärt. Trots att jag är uppvuxen på landet har jag aldrig sett en mus inomhus (förutom i Skillerås då, men det är ju nästan halvt utomhus). Hört och känt lukten av däremot har jag ju gjort. Det blir till att skaffa katt framöver! Och deala så att Magnus tar hand om alla skatter och leksaker den kommer med…