I våras när lilla A inte var mer än ett par veckor behövde stora A sysselsättas lite så hon och Magnus sådde lite fröer i avklippta festisförpackningar. De vattnades omsorgsfullt i alla fall de första dagarna, sedan var det lite mer sporadiskt, men upp ur någon apelsintetra kom i alla fall lite spirande gröna skott. Gurka stod det på den. När den växt till sig planterade vi om dem i större krukor och satte ut på altanen, och där har de fått stå. Och de har faktiskt vuxit, även om de nog hade mått bra av både mer sol, vatten och värme.

Det kom till och med några gurkor! Lite konstiga tyckte jag att de var, skrovliga och liksom taggiga. Och ganska korta och knubbiga. Snart kom jag fram till att det inte var vanlig gurka utan frilandsgurka eller västeråsgurka som det också heter.

Den var inte så god att äta som vanligt, men vi gjorde ett försök med att lägga in gurkan, och det blev riktigt gott när den fått stå ett par veckor. Dillkronor skulle man haft men det hade vi inte hemma så det uteslöt jag, det gick minst lika bra det.

Nästa år får det bli mer gurkor!

Inlagd smörgåsgurka

  • 10 st. västeråsgurkor
  • 6 st. krondillskronor
  • 1 msk senapsfrö

Saltlag

0,75 dl salt / liter vatten

Inäggningslag

  • 3 dl ättika 12%
  • 4 dl vatten
  • 500 g socker
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj gurkorna noga och borsta med en ren borste så all jord försvinner.
  2. Skiva gurkorna (tänk tjocklek som köpesmörgåsgurka) och lägg i en bunke med vatten precis så det täcker. Mät upp vattnet och blanda med salt enl. ovan. Rör tills saltet löst sig och häll sedan tillbaka saltlagen över gurkorna. Låt gurkorna dra i lagen i 4-5 timmar.
  3. Häll av saltlagen och skölj gurkan lätt. Lägg ner gurkan i glasburkar varvat med senapsfrön och dillkronor.
  4. Koka upp ingredienserna till inläggningslagen, låt koka 10 minuter och häll den sedan över gurkorna. Låt svalna och stäng locket. Förvara gurkan i kylskåp, efter ca en vecka är gurkan färdig.